Sevärdheter i Skåne


På Skånes västkust hittar du många härliga sommarorter så som Båstad, Torekov, Ängelholm och Höganäs. Många kända för sina härliga lägen precis vid havet. Om vi fortsätter resan söderut längst kusten hittar du Skanör-Falsterbo som har mer än hästshow. Ännu längre söderut finns Sveriges sydligaste plats, Smygehuk. Längre upp åt öster finns Ystad och därefter Simrishamn och Kristianstad.
Skåne är det landskap i Sverige som är det mest uppodlade med hela 70% som antingen är odlad mark eller ängsmark. Du kan när du reser genom landskapet se många bondgårdar, glasbruk, caféer, gårdsbutiker och mysiga småorter.

Boka en weekend i Skåne

Om man gillar havet och närheten till det är Skåne ett perfekt resmål. Det finns allt från mysiga småorter till större städer som Malmö och Helsingborg. Många gulliga gästgiverier, slott och herrgårdar till finare stadshotell. Du hittar också en del Spahotell och hotell precis vid kusten.

 

 

 

Ales stenar

– ett av Sveriges mest besökta turistmål

”Där kusten stupar mellan hav och himmel,

har Ale rest ett jätteskepp av stenar,

skönt på sin plats, när axens ljusa vimmel

med blockens mörka stillhet sig förenar,

en saga lagd i lönn
vid brus av Östersjön,

som ensam vet vad minnesmärket menar.”

Så inleder poeten Anders Österling sin dikt om Ales stenar, den mäktiga skeppssättningen på Kåsebergaåsens krön med det lilla fiskeläget Kåseberga nedanför.

 

Glimmingehus – medeltidsborgen

Glimmingehus i sydöstra Skåne är Nordens bäst bevarade medeltida borg. Ett ståtligt bygge som påbörjades 1499 på uppdrag av Jens Holgersen Ulfstand. Här kan du följa med på en guidad visning genom borgen, ta del av medeltida sysslor, slå dig till ro i örtagården eller avnjuta restaurangens medeltidstallrik.

När Glimmingehus uppfördes skulle borgen i första hand fungera som praktfull och representativ bostad åt den danske riddaren Jens Holgersen Ulfstand och hans familj. Skåne tillhörde då Danmark.

 

Ångtåget på Österlen

Här åker du Skånes enda trafikerade museijärnväg med ångtåg mellan Brösarp och Sankt Olof.
Sträckan vi kör på går i en naturskön och kulturellt rik miljö. Det är dock svårt att överträffa verkligheten med några bilder. Doften av rapsfält, tall- och lövskog, kossor m m kan du bara uppleva ”live”!

 

Kiviks marknad

Kiviks marknad besöks varje år av över 100.000 personer. Marknaden består av drygt 1.000 knallar och är idag Sveriges största marknad. Skandinaviens största ambulerande tivoli finns också på plats under Kiviks marknad.

 

 

Sandhammaren naturreservat

Sandhammaren är ett unikt naturreservat med väldiga sanddyner. Där återfinns också Sandhammarens livräddningsstation och Sandhammarens fyr.

Sandhammaren utgörs av ett stort område med långa sandstränder och grund kust där väldiga sanddyner och tallskog återfinns i de inre delarna. Sanddynerna består av material som eroderats från Kåsebergaåsen och Löderups strandbad. Sandkornen har svallats upp på stranden med hjälp av vågorna, varifrån vinden transporterat dem vidare. Sandens framfart har slutligen bromsats upp av vegetation, vilket resulterat i att sanddyner skjutit i höjden.

 

 

22 tankar om “Sevärdheter i Skåne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *